(Φώτο Πρώτο Θέμα)
(φωτογραφίες από την ημερίδα)
Την ημερίδα που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο φύλων σε συνεργασία με την Σουηδική Πρεσβεία, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης παρακολούθησαν την Παρασκευή τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων.
Για χρόνια το λεγόμενο σουηδικό μοντέλο ανάπτυξης αποτέλεσε πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την οικονομία, ωστόσο, η Σουηδία είναι πρωτοπόρος όχι μόνο σε θέματα πρόνοιας, ή στα εργασιακά, αλλά και στη μάχη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και στο ζήτημα ισότητας των δύο φύλων.
Στην Ημερίδα με τίτλο «Η βία των ανδρών κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών» εκπρόσωποι της σουηδικής κυβέρνησης και στελέχη οργανώσεων για την προστασία των γυναικών, καθώς και Έλληνες ψυχολόγοι και ειδικοί σχετικά με τη γυναικεία κακοποίηση, όπως και η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το κοινό γύρω από τις προσπάθειες για την προστασία της γυναίκας και των παιδιών.
Κατά την ομιλία της, η πρέσβης της Σουηδίας, Σάρλοτ Ράνγκμπεργκ, τόνισε πως για τη φεμινιστική κυβέρνηση της χώρας της, στην οποία το 50% των μελών είναι γυναίκες, αποτελεί προτεραιότητα η ισότητα των δύο φύλων. Όπως είπε η κυρία Ράνγκμπεργκ, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το ζήτημα της ισότητας αποτελεί μέρος της πολιτικής, προσθέτοντας πως η φεμινιστική πολιτική είναι ενσωματωμένη στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και γυναικεία δικαιώματα. Είναι τόσο απλό», τόνισε η πρέσβης της Σουηδίας, επισημαίνοντας πως μία από τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Σουηδία είναι η παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων και κάλεσε τους άνδρες να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη βία.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, κατά τον χαιρετισμό της δήλωσε πως στόχος είναι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και γυναικεία δικαιώματα. Είναι τόσο απλό», τόνισε η πρέσβης της Σουηδίας, επισημαίνοντας πως μία από τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Σουηδία είναι η παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων και κάλεσε τους άνδρες να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη βία.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, κατά τον χαιρετισμό της δήλωσε πως στόχος είναι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία.
Παρά την οικονομική κρίση, στόχος, όπως είπε η κυρία Κούβελα, είναι η συνέχιση της λειτουργίας δικτύου για τις κακοποιημένες γυναίκες που περιλαμβάνει ειδική γραμμή βοήθειας, 40 συμβουλευτικά κέντρα, 21 ξενώνες φιλοξενίας, ανοιχτές δομές και για γυναίκες πρόσφυγες.
Προσκεκλημένη στην ημερίδα ήταν, μεταξύ άλλων, και η υφυπουργός Ισότητας της Σουηδίας, Περνίλα Μπάραλτ, η οποία εξήγησε πως τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σχετικά με την ισότητα.
«Όταν κάνεις βήματα πίσω στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο πρώτος που υποφέρει είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια. Δεν πρόκειται για μάχη που δίνεται μόνο μία φορά, δεν μπορείς να χαλαρώσεις, αλλά πρέπει να συνεχίσεις να εργάζεσαι περισσότερο και καλύτερα», τόνισε η κυρία Μπάραλτ, προσθέτοντας πως χρειάζεται η προσπάθεια από κάθε υπουργό της κυβέρνησης.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως η σουηδική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία νέα στρατηγική που θα αφορά στα γυναικεία δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες, ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των γυναικών.
Πώς, όμως, μία κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να κάνει το βήμα και να απεγκλωβιστεί από μία καταπιεστική σχέση; Γνωρίζοντας πως μπορεί να φιλοξενηθεί σε καταφύγια, όπου ειδικοί θα μπορέσουν να την φροντίσουν.
Όπως επισήμανε η κυρία Μπάραλτ, θύμα βίας μπορεί να πέσει οποιαδήποτε γυναίκα, ενώ τόνισε πως σημασία έχει οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να ελέγχονται για το έργο τους, ώστε να διασφαλίζεται πως απαρτίζονται από στελέχη τα οποία είναι ικανά και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν υποθέσεις κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Ισότητας είναι απαραίτητο το ζήτημα της ισότητας να τίθεται από το σχολείο.
Ερωτηθείσα από το protothema.gr σχετικά με τις κακοποιημένες γυναίκες, η υφυπουργός Ισότητας απάντησε πως το πρόβλημα αφορά στις δομές εξουσίας, καθώς πολλές γυναίκες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ενταχθούν στην εργασιακή αγορά. Από την άλλη, η κυρία Μπάραλτ εξήγησε πως μία από τις πηγές του προβλήματος είναι και τα στερεότυπα σχετικά με τον ανδρισμό. Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα με την υφυπουργό τα αγόρια και τα κορίτσια να μάθουν από μικρή ηλικία να επιλύουν τα προβλήματά τους με διάλογο και όχι με τη βία.
«Συνδέεται με την εξουσία, τα στερεότυπα, και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα νέα αγόρια και κορίτσια στην επίλυση της κρίσης. Πιστεύω ότι πολλά νέα κορίτσια δεν γνωρίζουν ότι αυτό (η βία) δεν επιτρέπεται. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη, οι αυστηροί νόμοι είναι κρίσιμοι. Θέλουμε μία παθητική εξαρτημένη γυναίκα; Όχι», είπε η κυρία Μπάραλτ, προσθέτοντας πως η σουηδική κυβέρνηση αλλάζει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά καθώς τα νέα αγόρια και κορίτσια πρέπει να συζητήσουν για αυτό το θέμα.
Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλή Μοσκώφ, τόνισε πως πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα ότι η γυναικεία αξιοπρέπεια δεν είναι εμπορεύσιμη.
Βέβαια, όπως επισήμανε ο κύριος Μοσκώφ είναι απαραίτητη η συμμαχία με την κοινωνία, καθώς και η επιμόρφωση περισσότερων επαγγελματιών για την αναγνώριση πιθανών θυμάτων, αλλά και να εισαχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία.
Η Ολγκα Πέρσον από την Unizon, οργάνωση με 140 καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες, εξήγησε ότι παρά τη φεμινιστική προσέγγιση στη Σουηδία, καταγράφονται τουλάχιστον 120 βιασμοί την ημέρα στη χώρα.
Όπως είπε η κυρία Πέρσον, το 98% των δραστών είναι άνδρες ή αγόρια, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 9% νέων κοριτσιών έχει δηλώσει ότι έχει πέσει θύμα βιασμού.
Τα κέντρα της Unizon υποστηρίζουν περισσότερες από 40.000 γυναίκες και παιδιά το χρόνο, ενώ περίπου 1.300 γυναίκες και 2.200 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί στα καταφύγια. Αξιοσημείωτο είναι πως δέκα άνδρες έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους της οργάνωσης, καθώς όπως επισήμανε η κυρία Πέρσον η Unizon είναι ανοιχτή σε όλους, γυναίκες, άνδρες, παιδιά, διεμφυλικούς.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της Unizon η Σουηδία δεν έχει ακόμα φτάσει στην απόλυτη ισότητα των φύλων, αλλά είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ανισότητας στην Ευρώπη.
Εντούτοις, όπως επισήμανε είναι σημαντικός ο διάλογος καθώς μόνο μέσω αυτού οι γυναίκες θα επικοινωνήσουν το πρόβλημα, οι δράστες θα εντοπιστούν και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της βίας.
Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων και για την συντροφική βία καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην εκπαιδευτική κοινότητα μίλησε η πρόεδρος του ΔΣ της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας", κα Κική Πετρουλάκη.
Τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα των προγραμμάτων αυτών και την συμβολή τους στην προσπάθεια πρόληψης και ενημέρωσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών και παρουσίασε τα αποτελέσματα της υλοποίησης αυτών σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και μέσω του Οργανισμού "Χαμόγελό του Παιδιού".
Ο Shahab Ahmadian, διευθυντής διαχείρισης έργου της Σουηδικής ΜΚΟ "Άνδρες για την Ισότητα" μίλησε για τον σκοπό της οργάνωσης ο οποίος μεταξύ άλλων όπως τόνισε είναι η προώθηση της έννοιας της Ισότητας των Δύο Φύλων και η ευαισθητοποίηση των ανδρών σε τέτοια είδους θέματα.
Όλα αυτά, την ώρα που το 24% των κακοποιημένων γυναικών έχουν πέσει θύμα βίας από νυν ή τέως σύντροφο, σύμφωνα με την Έλενα Αποστολίδου, σύμβουλο γυναικών θυμάτων βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Όπως εξήγησε η κυρία Αποστολίδου, ο φόβος οδηγεί τη γυναίκα να αλλάζει συμπεριφορά για να αποφύγει βίαια ξεσπάσματα του συντρόφου της, ο οποίος επιχειρεί να τη δεσμεύσει με οποιοδήποτε τρόπο ακόμα και αφήνοντάς την έγκυο.
Όπως εξήγησε η κυρία Αποστολίδου, ο φόβος οδηγεί τη γυναίκα να αλλάζει συμπεριφορά για να αποφύγει βίαια ξεσπάσματα του συντρόφου της, ο οποίος επιχειρεί να τη δεσμεύσει με οποιοδήποτε τρόπο ακόμα και αφήνοντάς την έγκυο.
Χαρούλα Κυριακάκη - Κοινωνιολόγος
Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου